Mahdollisuus syödä paikan päällä tai ottaa mukaan. Tervetuloa Kauppahalli! 0447778866 ☎️

Jäätee 101

Jäätee 101

Mitä teetä jääteeksi?
Jääteetä voi käytännössä tehdä mistä tahansa teestä tai haudukkeesta. Hieman makeammat, hedelmillä tai marjoilla maustetut teet ovat usein varmoja valintoja jääteeksi. Jäätee kannattaa myös tehdä hieman vahvemmaksi kuin kuuma tee, joten musta tee luo hyvän ja maukkaan pohjan jääteelle. Lähes pomminvarma valinta on siis hedelmillä tai marjoilla maustetut mustat teet. Vihreä tai valkoinen tee omaa usein hieman kesäisemmän tai raikkaamman maun, joten myös niitä kannattaa kokeilla. Matéistit varmasti nauttivat myös kylmästä matésta.

Kuinka tehdä jääteetä?
Jääteetä voi hauduttaa kuumana jonka jälkeen se viilennetään, tai sen voi hauduttaa kylmänä.

1. tapa: Haudutus kuumassa vedessä
Hauduta valitsemasi tee hieman normaalia vahvemmaksi, anna jäähtyä lähes huoneenlämpöiseksi ja viilennä jääkaapissa. Tällä tavalla voit myös näppärästi hauduttaa kannullisen kuumaa teetä aamulla, juoda kupillisen tai kaksi ja laittaa loput viilentymään jääkaappiin, jolloin saat jääteetä tullessasi illemmalla takaisin kotiin.

2. tapa: Haudutus kylmässä vedessä (soveltuu vain maustamattomiin teihin)
Kylmällä vedellä hauduttaessa voit jättää teen hautumaan jääkaappiin 6-12 tunniksi. Jos haluat hieman nopeuttaa haudutusprosessia, voit nopeasti kastaa teelehdet kuumassa vedessä ennen varsinaista hauduttamista, jolloin lehdet hieman aukeavat ja näin vapauttavat makua hieman nopeammin. Kylmässä hauduttaessa teestä tulee usein hieman makeampaa, pehmeämpää ja siitä saattaa maistaa makuja joita ei normaalisti maista.

Cocktaileja ja mocktaileja
Lehdistä ja internetistä löytyy satoja reseptejä cocktail ja mocktail tyyppisiin jääteedrinkkeihin, joten emme ala listaamaan niitä tähän. Kannattaa kuitenkin pitää muutama asia mielessä:
1. Jos käytät tavallista sokeria tai muuta kiinteää makeuttajaa, lisää se kun tee on kuumaa. Jos makeutat teen kylmänä, siirappi tms. toimii paremmin.
2. Jos haudutat teen kuumana, huomioi edelleen haudutuslämpötilat eri teelaatujen välillä.
3. Suosittuja lisiä  jääteehen ovat  mm. sitruuna, hibiskus, hunaja, siirappi (kokeile vaikka inkiväärisiirappia mustan teen kanssa), minttu, vanilja ja kaikenlaiset hedelmät. Vain mielikuvitus on rajana.
4. Jos aiot käyttää jääpaloja, tee teestä tarpeeksi vahvaa.
5. Jos haudutat teen kylmänä, sitä ei välttämättä tarvitse hauduttaa vedessä. (Hmmmm, valkoviini ja Tie Guan Yin…?)

Loppusanat
Teetpä sitten perinteistä mustaa teetä sitruunalla, ekstravaganttia senchaa vesimelonilla ja matchalla tai tuunaat Mojiton teellä, eikä tästä kirjoituksesta jäänyt mitään mieleen, muista yksi asia. NAUTI.


Kommentoi

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua